donderdag 6 augustus 2009

Annejet van der Zijl stapt over naar Querido

Bij Nijgh & van Ditmar zullen ze heus niet blij zijn met het gegeven dat de nieuwe titel van Annejet van der Zijl volgend jaar bij Uitgeverij Querido verschijnt. Volgens mij gaat het om één van de meest opmerkelijke uitgeverswissel van dit jaar.

Op haar eigen website rept de auteur er zelf nog met geen woord over.
Maar de flyer die Querido heeft laten drukken maakt duidelijk dat de overstap definitief is.
Voor die flyer gebruikt Querido overigens exact dezelfde foto die de auteur zelf gebruikt op haar website.
(Vorig jaar verliet ook Bart Chabot Nijgh & Van Ditmar in ruil voor De Bezige bij, waar hij overigens debuteerde.)

Annejet van der Zijl debuteerde in boekvorm met Jagtlust, over de villa waar de recent overleden Fritzi ten Harmsen van der Beek haar literair salon hield.

Vier jaar later volgde de succesrijke biografie 'Anna' over het leven van Annie M.G. Schmidt.
Sonny Boy is zonder enige twijfel niet alleen haar grootste succès d'estime, maar ook haar grootste commerciële succes.

Dit citaat plukken we vandaag donderdag 6 augustus 2009 van de website van Annejet van der Zijl:

'Na 270.000 exemplaren nieuw jasje voor Sonny Boy

De 24ste druk van Sonny Boy krijgt een nieuw omslag, waarbij in tegenstelling tot de vorige edities niet is gekozen voor een bestaande foto, maar voor een heel nieuw coverbeeld. 'Het bestaande omslag is natuurlijk al prachtig, maar een nieuwe druk geeft ons ook de mogelijkheid nieuwe lezers te bereiken', zegt Paul Brandt, hoofdredacteur van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar.'

Welnu 'Sonny Boy' krijgt opnieuw een nieuw jasje en wel in november aanstaande bij Uitgeverij Querido, waar de vijfentwintigste druk zal verschijnen, gebonden met stofomslag en leeslint. Sonny Boy wordt door Querido gebundeld met 'De Dageraad'.

Opmerkelijk is dat Querido in de flyer letterlijk verwijst naar de website http://www.annejetvanderzijl.com/.
Misschien toch even bijwerken, Annejet? Een heel klein beetje actualiseren misschien?

Maar het is een uitgeverij zoals Querido met het binnenhalen van een zo succesvolle auteur als Annejet van der Zijl uiteraard niet alleen te doen om haar bestaande oeuvre, maar vooral om nieuw werk.

Dat nieuwe werk wordt dan ook groots aangekondigd.

Niet Robbert Ammerlaan of Pieter Broertjens zullen als eersten met een biografie van Prins Bernhard komen.

Maar Annejet van der Zijl.

Bij Uitgeverij Querido verschijnt in februari 2010:

Annejet van der Zijl - Bernhard, de jonge jaren.
Gebonden met stofomslag en geïllustreerd.
480 pagina's dik.
ISBN 978 90 214 3764 4.
€ 27,95.

'Dit boek is het spannendste dat ik tot nu toe geschreven heb,' zegt Annejet van der Zijl er zelf over.
Over de samenwerking met de RVD (Rijksvoorlichtingsdienst) klaagt ze niet. Maar ...
'Zo'n nauwe samenwerking met de familie als bij mijn vorige boeken was in dit geval natuurlijk niet mogelijk.'

Inderdaad niet. Vrije toegang tot het huisarchief van de Oranjes was in de periode dat Annejet van der Zijl aan haar 'Bernhard' werkte in exclusiviteit verleend aan de historicus Cees Fasseur voor zijn 'Juliana & Bernhard, het verhaal van een huwelijk', waarvan in november overigens een goedkope, herziene en aangevulde editie verschijnt bij uitgeverij Balans voor € 15,-.
Dat alleen Fasseur toegang had tot het koninklijk huisarchief heeft onder historici overigens veel stof doen opwaaien. Dat terzijde.

Ik citeer uit de folder van uitgeverij Querido:

'Eigenlijk is het feit dat ik niet tot het huisarchief werd toegelaten een groot voordeel geweest. Anders was ik daar misschien blijven hangen, nu werd ik gedwongen om mijn onderzoek uit te breiden naar archieven in Polen en Duitsland, die niet door Bernhard of zijn medewerkers waren geschoond op onwelgevallig materiaal.'

Wordt het een ophefmakend boek?

'Ik heb veel dingen gevonden die me verrasten en die behoorlijk afwijken van het "bekende verhaal". Maar het ging mij niet zozeer om de zogenoemde smeuïge feiten, het ging mij om een nieuw, plausibel beeld.'

Annejet van der Zijl zal op het boek Bernhard promoveren.

Overigens raad ik de kleffe tekstschrijvers van Nijgh & Van Ditmar eens een puntje te zuigen aan die van uitgeverij Querido. Als je volgende aanbeveling leest over het boek 'Bernhard' van Annejet van der Zijl kan je haast niet wachten met lezen. Ik citeer:

'Het resultaat (van haar onderzoek, LvP) is een verhaal van faustiaanse allure. Een astmatisch, gepest jongetje met louter onvoldoendes voor sport, dat zich wist te transformeren tot het summum van mannelijkheid: een geallieerde oorlogsheld met een heel volk aan zijn voeten.
[...]
Annejet van der Zijls Bernhard is niet bepaald het stoere jongensboekverhaal waarmee het onderwerp zelf de geschiedenis in had willen gaan. Het is ook zeker niet het inktzwarte scenario dat zijn tegenstrevers van zijn leven maken. Het is allemaal toevalliger, kleiner en vooral menselijker dan dat. En daarom, misschien wel voor het eerst, begrijpelijk.'

Einde citaat.

Kijk, dat noem ik tekstschrijven.


Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten