zondag 10 februari 2013

Cyberwar ontleed in nieuw boek van hoogleraar Benschop


Uitgeverij De Wereld kondigt aan dat Cyberoorlog. Slagveld internet van Dr. Albert Benschop verschijnt!  Benschop is een Nederlandse hoogleraar aan de UvA. Het wordt meteen de eerste oorspronkelijk Nederlandstalige titel van Uitgeverij De Wereld - tot nu toe uitsluitend bekend als de uitgever van de Nederlandse vertalingen van Ray Kurzweil. 

Het uitgangspunt van het boek is dat de cyberoorlog al lang begonnen is en dat de verdere escalatie daarvan  zich maar moeilijk laat beteugelen. So far, so good: dat uitgangspunt belooft werkelijk niets nieuws onder de zon! De vraag blijft dus: waarom zouden wij het boek van Benschop moeten lezen? 

Anderhalve maand voor verschijning van dat boek valt daar natuurlijk niets met zekerheid over te zeggen. Maar de beloftes die de uitgever ons voorhoudt zijn best interessant. Volgens die uitgever beschrijft Benschop de rol van internet in ons alledaagse leven en onze afhankelijkheid ervan. Hij maakt duidelijk hoe kwetsbaar we door die afhankelijkheid zijn geworden. Burgers en bedrijven worden reeds getroffen door een groeiende wereld van cybercriminaliteit en cyberterrorisme.

Maar daar blijft het niet bij. Voor wie het nieuws een heel klein beetje gevolgd heeft: ook nationale staten proberen via internet elkaars vitale infrastructuren te ontregelen of zelfs fysiek te vernietigen. Militairen wereldwijd leiden cyberdivisies op en ontwikkelen steeds gevaarlijkere offensieve cyber-wapens.

Voor alle naïeve zielen die menen dat de derde wereldoorlog nog niet begonnen zou zijn, be aware: de cyberoorlog is intussen wel al begonnen en woedt in alle hevigheid. De vraag is waarom deze cyber-war niet
zou mogen doorgaan voor de derde wereldoorlog, zij het met volstrekt andere middelen dan deze die tijdens de eerste twee wereldoorlogen door staten en naties werden ingezet.

De oorlogsvoering nieuwe stijl is complex, moeilijk aan te pakken en roept vooral veel vragen op. Ook Nederland, meent de auteur, moet hierover nadenken. Zijn boek geeft een  beeld van de cyberoorlog die welig tiert - ook al is niet elke burger zich daarvan bewust. Cyberoorlog, het boek, zou een goede start kunnen bieden voor een nieuw debat over hoe we met deze cyberoorlog kunnen omgaan en hoe we de vrede in cyberspace ondanks alles kunnen bevorderen.

Het boek bevat een cyber-rampscenario. Ronald Prins, bekend als directeur en medeoprichter van Fox-IT, schreef het voorwoord. De auteur zelf is als socioloog verbonden aan de UvA. Hij geldt als één van de eerste internet-sociologen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten