vrijdag 9 januari 2009

IMEC creëert artificiële huid

Ik volg beroepshalve nieuws over technologie. Vorig jaar kwam ik te weten dat het Leuvense centrum voor nanotechnologie IMEC in staat bleek om artificiële huid te creëren. In samenwerking met INTEC, een laboratorium van de universiteit van Gent, wist IMEC een flexibel substraat te maken met ingebouwde optische links. IMEC noemt het de eerste artificiële huid ooit.

IMEC beweert als eerste met deze ‘artificiële huid’ op de proppen te komen. De optische links waarmee het flexibele substraat is uitgerust, bestaan onder meer uit golfgeleiders, lichtbronnen en detectoren. Daarmee wordt het mogelijk om een soort van folie te maken die veranderingen in druk kan aanvoelen. Dit soort van artificieel aanvoelen van onder meer verschillen in druk is volgens IMEC vergelijkbaar met de manier waarop ook de menselijke huid druk aanvoelt. De artificiële huid van IMEC zou dan ook geschikt zijn om bij voorbeeld gebruikt te worden als huid voor toekomstige robots.

Maar de toepassingsmogelijkheden zijn volgens de onderzoekers in Leuven nog veel ruimer. Artificiële huid met ingebouwde optische sensoren is ook heel geschikt om bij voorbeeld gebouwen, dammen, bruggen, tunnels en wegdekken mee uit te rusten. De sensoren die in het substraat ingebouwd zijn, zijn ideaal om volcontinu de integriteit van de gebouwen in kwestie te monitoren. Op een vergelijkbare manier zouden ook vliegtuigvleugels en helikoptervleugels met de bewuste technologie uitgerust kunnen worden. Opnieuw met het oogmerk om de integriteit van de genoemde materialen te controleren.

Ook binnen de medische sector ziet IMEC mogelijkheden voor gebruik. IMEC werkt daartoe in Europees verband overigens samen met een aantal andere Europese onderzoeksinstellingen onder de koepel van het zogenaamde zevende PHOSFOS-kader. PHOSFOS staat voor Photonic Skins For Optical Sensing. Huidachtige PHOSFOS-membranen zouden volgens IMEC ingeschakeld kunnen worden voor de langdurige controle van de hartactiviteit en de ademhaling van mensen. Daardoor komt in zicht dat sommige patiënten wellicht thuis gemonitord en behandeld kunnen worden in plaats van in dure ziekenhuizen. Dezelfde technologie komt opnieuw van pas bij de controle van de lichaamsdruk bij bedlegerige patiënten.

IMEC is een onafhankelijk onderzoekslaboratorium, gevestigd in Leuven bij Brussel. IMEC geldt in zijn soort als het grootste onafhankelijk onderzoekscentrum in Europa op het gebied van nanotechnologie en nano-elektronica. Het bedrijf stelt meer dan 1600 internationale onderzoekers te werk in Leuven. Het onderzoek van IMEC vindt toepassingen in onder meer de gezondheidszorg, slimme elektronica, hernieuwbare energie en veilig vervoer. In mei 2005 opende IMEC in samenwerking met TNO Nederland, met steun van de Nederlandse regering en met Philips als industriële partner in Eindhoven het Holstcentrum dat binnen vijf jaar tijd met ruim 200 researchers over een onderzoeksbudget van ruim 50 miljoen euro wil kunnen beschikken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten