woensdag 22 juli 2009

En toen waren de files ineens lang genoeg


In 2004 borstelde ik een vriendelijk portret van Uitgeverij Rubinstein voor het blad InCT. Rubinstein is een beetje een vreemde eend in uitgeverslandschap in zoverre dat de uitgeverij zich in hoofdzaak, doch niet uitsluitend ontfermt over het zogenaamde Luisterboek.

De kop boven mijn stuk over Uitgeverij Rubinstein luidde: ‘En eindelijk waren de files lang genoeg’.

Het luisterboek, een fenomeen dat al meerdere decennia furore maakt in de VS, wilde tot voor kort niet van de grond komen bij ons. Intussen is dat heel anders. Naast uitgeverij Rubinstein heeft ook de Bezige Bij een eigen luisterfonds. Ook begeeft De Harmonie zich incidenteel op dat terrein.

Belangrijk is dat de boekhandel het genre eindelijk au sérieux genomen heeft.

In 2006 richtte Dirkjan van Ittersum zelfs een organisatie op die zich uitsluitend richt op de verkoop van luisterboeken. Luisterrijk is naar eigen zeggen de eerste en wellicht ook enige downloadshop voor luisterboeken. De site is rijk geoutilleerd. Er worden luisterboeken aangeboden van 66 verschillende uitgevers.

Uniek aan Luisterrijk is dat de site geen cd's verkopen, maar digitale bestanden in mp3-formaat. Daardoor is het aanbod gemiddeld gesproken, nog steeds volgens Luisterrijk zelf, 20 procent goedkoper dan wanneer je hetzelfde luisterboek zou kopen in de reguliere boekhandel.

Je krijgt er bij Luisterrijk dan ook geen mooie jewel case met hoesje bij. Luisterrijk verkoopt MP3-bestanden die geschikt zijn voor zowel Mac, als Windows, als Linux. Die bestanden kun je na betaling downloaden.

Nieuw is dat luisterboeken steeds vaker verschijnen samen met de eerste editie van het desbetreffende boek. Dat geldt bij voorbeeld voor de bejubelde nieuwe roman Caesarion van Tommy Wieringa. Wie niet meteen overtuigd is van zo’n luisterboek kan in dit geval ook een luisterfragment beluisteren. Caesarion is overigens door de auteur zelf voorgelezen.

Geachte Muizenpoot en 18 andere gedichten is zonder meer een hoogtepunt uit de najaarsaanbieding van Uitgeverij Rubinstein. De auteur, Fritzi ten Harmsen van der Beek, genoot nog voor haar debuut enige faam in letterenland. Nu blijkt dat daarvan opnamen zijn gemaakt in en rond haar huis in Groningen. Maurits Rubinstein, een neef van Renate Rubinstein, oprichter van de gelijknamige uitgeverij, zal een voorwoord uitspreken. Maurits Rubinstein maakte destijds ook de opnames.

Ander hoogtepunt uit de najaarsaanbieding van Uitgeverij Rubinstein is dat A.F.Th. van der Heijden De Ochtendgave voorleest. Het luisterboek verschijnt tegelijk met de boekuitgave die Querido in september van 2009 zal uitgaven. Het gaat om een dubbele primeur: niet alleen leent A.F.Th. zijn stem voor een luisterboek, bovendien is de roman die hij voorleest zijn eerste historische roman.

Nog een paar interessante luisterboeken.

Arthur Japin leest De zwarte met het witte hart.
Arnon Grunberg leest Onder de mensen, een selectie uit het boek Kamermeisjes en Soldaten.

Uitgeverij Rubinstein, nu onder leiding van de voortvarende Dik Broekman, laat bij voorkeur de auteurs zelf hun boeken voorlezen, zoals in het geval van de hierboven genoemde titels. Maar dat is lang niet het geval. Zo leest actrice Isa Hoes De mannentester, de nieuwe roman van Heleen van Royen. Ook in dit geval geldt dat boek en luisterboek tegelijk verschijnen.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten