dinsdag 14 juli 2009

Hoogtepunten uit de najaarsaanbieding van uitgeverij Meulenhoff



Over romans moet je pas schrijven nadat je die gelezen hebt. Natuurlijk wel! Maar het is ook interessant om vooraf te weten wat er zoal op de markt komt. Traditiegetrouw publiceren de uitgevers ten lande twee tot drie keer per jaar hun aanbiedingen.

Die aanbiedingsfolders worden gedrukt om de boekhandel en de pers te informeren. De boekhandelaren gebruiken de brochure in overleg met de vertegenwoordiger van de uitgeverij om te bepalen hoeveel exemplaren van elk boek ze willen inkopen. Op basis van die aantallen bepaalt de uitgever overigens hoe groot de oplage wordt.

De hoogste startoplage die in Nederland ooit gedrukt was, was die van het vijfde deel van de Harry Pottersage dat in eerste druk verscheen in een oplage van 1.060.000 exemplaren.

De pers gebruikt de aanbiedingsbrochure dan weer om recensie-exemplaren aan te vragen. Dit op grond het antwoord op de voor de hand liggende vraag: welke titels zijn interessant voor mijn journalistieke productie? De redacties van de grotere kranten hoeven in de regel helemaal geen recensie-exemplaren aan te vragen. Die krijgen de boeken automatisch toegestuurd.

Meulenhoff kondigt in zijn najaarsaanbieding nieuwe romans aan van onder anderen Ingo Schulze (over de val van de muur), David Foster Wallace ('onze beste schrijver,' dixit Jonathan Franzen), Mircea Eliade ('Eliade is vergeleken met Borges, Cortázar, Calvino, maar dat heeft hij helemaal niet nodig, hij is altijd zichzelf geweest,' aldus The New York Times), José Saramago (Nobelprijslaureaat) en natuurlijk nieuw werk van de Zuid-Amerikaanse sensatie Roberto Bolano.

Van Roland Barthes verschijnt in november diens 'Rouwdagboek'. Waarover Le Figaro schreef: 'De theoreticus wordt menselijk'. Barthes heeft zijn hele leven bij zijn moeder gewoond. Als hij tijdelijk in het buitenland werkte, verhuisde mama Barthes mee met de filosoof. Na haar dood zal niets nog hetzelfde zijn. In het geheim houdt Barthes een dagboek bij.

Evenmin gering is de aankondiging door de uitgeverij dat Meulenhoff de komende jaren de negen delen van de monumentale romancyclus 'De Thibaults' van Roger Martin du Gard zal uitgeven. Als 'voorproefje' verschijnt in januari 2010 'Afrikaans Geheim' met een nawoord van Maarten 't Hart. 'Martin du Gard is één van mijn lievelingsschrijvers,' aldus Maarten 't Hart.

Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten