zondag 2 augustus 2009

Bezig watertanden met de Bij

Wat heeft de Bezige Bij dit najaar in de aanbieding?

De liefhebbers van Jessica Durlacher en Oscar van den Boogaard mogen in januari een nieuwe roman verwachten. Lezers van Allard Schröder kunnen in oktober al naar de boekhandel voor zijn nieuwe roman 'West'.

Wellicht dat het romandebuut 'Nest' van Sanneke van Hasselt druk besproken zal worden. Zij scoorde goed met haar twee eerste verhalenbundels, waarvoor zij overigens bekroond werd met de BNG Nieuwe Literatuurprijs.

Zelf kijk ik met genoegen uit naar het romandebuut van Menno Lievers, docent taalfilosofie en filosofie van de geest aan de Universiteit van Utrecht. Hieronder neem ik zijn portret over uit de aanbiedingsfolder van De Bezige Bij.

In oktober verschijnt van Menno Lievers 'De val van hippocrates'.

Liefhebbers van Dick Matena en Marten Toonder zullen zich aangenaam verrast voelen door het feit dat beiden langdurig met elkaar hebben gecorrespondeerd. Hun epistolaire broedsel verschijnt in oktober onder de titel

'Wat jij, jonge vriend, Brieven 1979 - 1991'

Verder veel herdrukken bij De Bij, waaronder een tweetal titels van Cees Nooteboom, mede naar aanleiding van het feit dat hem de Prijs der Nederlandse Letteren is toegekend.

'In de bergen van Nederland' moet een herdruk wezen van zijn roman 'In Nederland' waarvan in 1984 bij De Arbeiderspers de eerste druk verscheen. Van 'Een lied van schijn en wezen' verscheen eveneens bij de Arbeiderspers in 1981 de eerste druk met een prachtig omslag overigens van de zeer door mij bewonderde Jeroen Henneman.

'Dat is natuurlijk wat een schrijver moet doen,' zei de schrijver. 'Als een adelaar boven de personen hangen die hij wil volgen. In dit geval de dokter en de kolonel.'

Dat zijn de openingszinnen van 'Een lied van schijn en wezen'.

'Verwoest Arcadië' van Gerrit Komrij (eerste druk bij de Arbeiderspers in de reeks privé-domein in 1980) begint als volgt:

'Hij heeft geen verleden. Nu zal hij er over schrijven, honderdmaal opnieuw beginnend.'

Van Verwoest Arcadië verschijnt in februari een herziene editie in gebonden versie. De uitgever laat weten dat Komrij door het thema van de boekenweek van 2010, met name 'Jeugd' geïnspireerd raakte om zijn 'klassieke roman' te herzien.
Verrassend genoeg neemt De Bezige Bij het omslag van de Arbeidersperseditie vrijwel ongewijzigd over.


Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten