zondag 2 augustus 2009

Over de wispelturigheid van de schrijver en de zuigkracht van De Bezige Bij



Als je de najaarsaanbiedingen van De Bezige Bij doorneemt, blijft het opvallen hoe vaak De Bezige Bij werk uitgeeft van auteurs die oorspronkelijk niet bij de Bij uitgaven.


Wat kunnen schrijvers rusteloos zijn.


Cees Nooteboom debuteerde ín 1955 met de roman 'Philip en de anderen' bij wat toen nog heette Em. Querido's Uitgeverijsmij. Nooteboom bleef bij Querido publiceren tot en met de roman 'De ridder is gestorven'.

Vanaf 1963 publiceerde Nooteboom bij De Bezige Bij, te beginnen met de reisverhalenbundel 'Een middag in Bruay'. Dat hield hij een klein tiental titels vol.

Met 'Open als een schelp, dicht als een steen', gedichten die Nooteboom in 1978 uitgaf, keerde hij De Bij de rug toe en ging onderdak bij De Arbeiderspers. Een lange relatie. Die duurde totdat zijn uitgeefredacteur, Emile Brugman, gepasseerd werd als uitgeefdirecteur voor Ronald Dietz en uitgeverij Atlas oprichtte.

Nooteboom publiceerde zijn eerste grote werk bij uitgeverij Atlas in 1992, 'De omweg naar Santiago'. Waarom Nooteboom de relatie met Atlas opzegde is niet bekend. Maar sinds 1 à 2 jaar publiceert Nooteboom opnieuw bij de Bezige Bij.

Het is een bekend gegeven dat de huidige, bijzonder succesvolle uitgeefdirecteur van De Bezige Bij, te weten Robbert Ammerlaan, veel auteurs uit andere nesten naar de Bij heeft weten te lokken.


Uit de najaarsaanbieding Vertaalde Literatuur 2009 van De Bezige Bij vinden we volgende auteurs terug, die eerder door andere uitgevers voor het voetlicht werden gebracht:

A.S. Byatt, auteur van 'Obsessie' komt in januari met een lijvige roman van 768 pagina's bij de Bij, getiteld 'Het boek van de kinderen'.

John Irving hoopt ons ook in januari te verrassen met zijn nieuwe roman 'De laatste nacht in Twisted River'. Ook Irving houdt van lijvigheid. Hij heeft 640 pagina's bij elkaar gepend.


Arundhati Roy debuteerde in het Nederlands ook niet bij De Bezige Bij, maar brengt er begin volgend jaar haar 'Luisteren naar sprinkhanen, aantekeningen over democratie' uit.


Dit zijn slechts de voorbeelden uit de aanbieding Vertaalde Literatuur. Er vallen meer voorbeelden te noemen uit de andere aanbiedingen. Intussen echter blijft De Bezige Bij met lengten voorsprong de belangrijkste uitgever van Nederlandstalige en anderstalige literatuur in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten