zaterdag 1 augustus 2009

Ik kan even snel spreken als schrijven

In Amerika bestaan ze al tientallen jaren: de gesproken boeken oftewel: luisterboeken. Sinds een jaar of vijf duren ook bij ons de files inmiddels lang genoeg om van het luisterboek een volwaardig handelsproduct te maken. Koploper is Uitgeverij Rubinstein die inmiddels veel meer dan 100.000 exemplaren verkocht van de 'gesproken' Harry Potterboeken.

Steeds meer uitgevers doen mee aan de orale rage. Uitgeverij De Bezige Bij heeft het 'imprint' Zoem. De najaarsaanbieding van Zoem voorspelt de uitgave van 'Dansen op spijkers', gedichten van Gerrit Komrij op muziek van Louis Gauthier. Dat wordt een gebonden boek met 1 cd, speelduur crica 45 minuten. Vermoedelijke verschijningsdatum: november 2009.

Nieuw is ook 'De zoon' van Jessica Durlacher, die toch vooral bekend werd als dochter van, maar dat terzijde. Durlacher doet mee aan een nieuw fenomeen bij de bestrijding van het fileleed. Haar Luisterboek, door de auteur zelf voorgelezen, verschijnt gelijktijdig met de uitgave van de roman 'De zoon'. Voor de chauffeur gaat het om 9 cd's met een speelduur van 500 minuten die € 24,50 moet kosten. Voor de medepassagier gaat het om een gebonden boek van 368 pagina's à € 24,90 of om een peperbekje van € 19,90.
Boek en Luisterboek verschijnen in januari 2010.

Overigens kondigt De Bezige Bij in de Zoem-brochure najaar 2010 aan dat de luisterboeken 'Dubbelspel' van Frank Martinus Arion, voorgelezen door Manoushka Zeegelaar-Breeveld en 'De oesters van Nam Kee' van Kees van Beijnum, voorgelezen door Daan Schuurmans beide genomineerd zijn voor de Esta Luisterboekenprijs 2009. Zou de Esta zelf ook voorgelezen worden?



Bij Meulenhoff Boekerij verschijnt in november van dit jaar de evergreen 'Rode rozen en tortilla's' van Laura Esquivel, voorgelezen door Isa Hoes, in een luisterverpakking van 6 cd's. Terwijl Carice van Houten 'de meest fantastische verhalen 2' van Roald Dahl heeft voorgelezen. Deel 1 nam Frank Lammers voor zijn rekening.

Uitgeverij Maarten Muntinga distribueert de luisterboeken van de HoorSpelFabriek. Die gaat het verst. Die HoorSpelFabriek brengt zogenaamde 'Audiofilms', een woord dat door een normale spelling checker niet geaccepteerd wordt. Maar dat terzijde. Op 15 december van dit jaar verschijnt de audiofilm van de Winnaar van de AKO Literatuurprijs 2009 als audiofilm.

Van 'Over de liefde' van Doeschka Meijsing en van 'Het schervengericht' van A.B.C.D.E.F.G.H van der Heijden verschenen eerder audiofilms. De uitgever meldt er dit over: 'Jonge dramaschrijvers worden aan het werk gezet om uiteindelijk het verkozen boek tot een audiofilm te maken. Het is een race tegen de klok, maar altijd met de kwaliteit die u van de HoorSpelFabriek gewend bent. Deze audioproductie wordt uitgezonden door de NPS en ligt voor de Kerst voor de consument in de winkel.' Daarmee weten we nog steeds niet wat een audiofilm is, maar tegen de Kerst aan wordt het voor iedereen duidelijk.

Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten