maandag 16 maart 2009

de gebroken ganzenveer van Joost Zwagerman

Schrijver, dichter, columnist Joost Zwagerman zal op 11 april van dit jaar zijn laatste column zien verschijnen in NRC Handelsblad. Er doen wilde geruchten de ronde over dat zogenaamde ‘ontslag’ van hem als columnist van NRC.

Zwagerman noemt het zelf – terecht overigens – in de strikte betekenis van het woord geen 'ontslag', omdat hij bij de krant niet in dienst is. Hij is nergens in dienst. Maar in de ruime betekenis van het woord gaat het natuurlijk wel degelijk om een ‘ontslag’.

Hij is zijn column kwijt. Daar komt het op neer. Punt aan de lijn.

De reden voor dat ontslag zou zijn dat hij te rechts is geworden. Whatever that may be. Ik geloof dat niet. Al blijft twijfelachtig of het niet Zwagerman zelf is die deze mare de wereld in geholpen heeft over het te rechtse karakter van zijn column.

Die twijfels worden gevoed door berichten op het weblog van Joost Niemöller.

Het ‘ontslag’ zou overigens andere redenen kunnen hebben. Puur speculatie, maar heeft Zwagerman niet te hard of te vaak tegen de schenen geschopt van NRC coryfeeën zoals Bas Heijne, Frits Abrahams, maar vooral ook Jan Blokker?

Het zou mij verbazen dat het niet daar heel veel mee te maken heeft. Joost mag het weten.

Maar ik mag erover speculeren.

Vreemd blijft intussen dat de laureaat van de Gouden Ganzenveer zijn column kwijt raakt. Volgens sommigen, die het misschien ook niet weten, omdat hij te rechts zou zijn. Volgens mij omdat hij tegen te veel zere benen binnen de krant heeft aangeschopt. In de krant zelf dan nog wel.

Volgens de krant verdwijnt die column slechts – ik citeer de hoofdredactrice – ‘niet omdat zijn opinies ons onwelgevallig zouden zijn – laat staan dat ze ‘te rechts’ of ‘te links’ zijn voor NRC Handelsblad, zoals sommige lezers suggereren, zich baserend op wat internetfora schrijven. Dat de column stopt, is omdat de hele bijlage Zaterdag &cetera vanaf dat weekeinde niet meer verschijnt.’

Einde citaat.

Het is mij droef te moede. Laat ik ook Zwagerman zelf maar even citeren.

‘Pikant blijft het natuurlijk wel. In 2008 ontvang je de Gouden Ganzenveer voor je ‘grote betekenis voor de cultuur van het geschreven woord in Nederland’, en in de laudatio roemt de jury nog eens met nadruk de column in NRC Handelsblad. Dan zou je misschien denken: bij de krant is men extra trots op en blij met deze columnist. Maar dat is dus te eenvoudig gedacht. Goed. Verder maar weer.’

Bovenstaand citaat staat op de website van Joost Niemöller.

Feit is en blijft dat men Zwagerman natuurlijk een nog veel mooiere plek in de krant had kunnen aanbieden, als men inderdaad echte waardering had gehad voor zijn werk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten