zaterdag 28 maart 2009

De basistechnieken van Uri Geller

Van welke basistechnieken maakt Uri Geller zoal gebruik?

Op de eerste plaats maakt Uri Geller gebruik van handlangers. Een aantal namen van die complotteurs (‘confederates’) is inmiddels bekend. Zo gaat een zekere Shipi Shtrang al jarenlang door voor zijn meest trouwe medeplichtige. Bij de meeste van Geller’s geslaagde publieke optredens is Shtrang opvallend ‘onopvallend’ aanwezig in het publiek.

Van Shtrang zijn nauwelijks foto’s in circulatie.

Een tweede, bekende handlanger van Geller is Yasha Katz. Geller en Katz hebben met elkaar gebroken. Deze man namelijk heeft bekentenissen afgelegd voor de Italiaanse televisie. Katz heeft toegegeven dat hij Geller geassisteerd heeft vanuit de zaal en dat hij hem vooraf afgesproken tekens heeft doorgegeven.

Zonder zijn handlangers is Uri Geller niets waard.

Een allereerste bekentenis over de oplichtpraktijken van Geller komt van ene Hannah Shtrang, de zus van Shipi. Zij zal haar bekentenissen over haar broer en Geller naar alle waarschijnlijkheid nooit meer herhalen.

Hanna Shtrang is getrouwd met Uri Geller.

Katz heeft bekend dat hij op bevel van Geller allerlei voorwerpen in de lucht moest gooien ten einde ‘teleportatie’ te suggereren. Ook heeft Katz enveloppen moeten openen waarin verborgen tekeningen zaten met het oogmerk om Geller te kunnen vertellen hoe hij een hem ‘onbekende’ tekening moest natekenen.

Het bedrog van Geller en zijn handlangers is ordinair, smakeloos en oppervlakkig.

Op de tweede plaats maakt Geller gebruik van technieken die goed gedocumenteerd zijn en goed omschreven zijn binnen de wereld van de goochelarij. Het buigen van lepels en vorken bij voorbeeld betreft een goochelaarstruc waarvoor in de loop der jaren verschillende technieken zijn opgeschreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten