woensdag 18 maart 2009

Wie dumpt NRC Handelsblad eigenlijk?


Deze man:

"Joost Zwagerman behoort tot de meest uitgesproken multitalenten in het Nederlandse taalgebied."
Juryrapport Gouden Ganzenveer

"Zwagerman is zonder twijfel de voortreffelijkste essayist van zijn generatie."
Het Financieele Dagblad

"Joost Zwagerman bewijst dat hij tot de meest belezen en helderst formulerende essayisten van Nederland behoort."
Hans Warren

"De meest complete schrijver van zijn generatie."
H.J.A. Hofland

"Joost Zwagerman is (...) een van de best schrijvende essayisten van dit moment."
NRC Handelsblad

Parbleu! Het laatste citaat is zonder meer het mooiste van allemaal. Het is de krant, die hem lauwert als één van de best schrijvende essayisten van dit land, die hem de laan uitstuurt. Omdat er gesleuteld wordt aan een katerntje?
Het ruikt hier naar onzin, om met Kamagurka te spreken.

Zo'n man laat je toch niet gaan? Zo’n schrijver koester je met warmte binnen je kolommen. Daarvoor zoek je binnen die kolommen een ander mooi plekje uit, als aan zijn eigenste plekje gebeiteld of gesoldeerd moet worden. Zou je denken. Regelmatig fêteer je zo iemand met rozenblaadjes op zijn pad.

Maar natuurlijk laat de krant Zwagerman gaan. Een kind voelt aan dat de reorganisatie van dat ene katern niet de reden kan zijn waarom één van de beste schrijvers zijn column kwijt is.
Wie 'Hitler in de polder en vrij van God', de meest recente publicatie van Joost Zwagerman in boekvorm, gelezen heeft, raadt vanzelf waarom Zwagerman niet langer columnist is bij NRC Handelsblad.

Zwagerman schopt in zijn pamflet tegen de zere benen van onder anderen Frits Abrahams, Jan Blokker, coryfeeën van NRC Handelsblad. Zwagerman neemt ze de maat. Hij leest ze flink de levieten.

De heren Abrahams en Blokker komen uit dit goed onderbouwde, goed gedocumenteerde, en goed beargumenteerde pamflet naar voren als bijzonder bekrompen, rancuneuze gelijkhebbers. Gelijkhebbers die, als het ze zo uitkomt, met twee maten en gewichten meten.

Critici van de islam moeten hun toon matigen. Het schelden op Christenen is daarentegen heerlijk tijdverdrijf. Zwagerman legt die dubbele moraal feilloos bloot. Hij fileert deze 'vooraanstaande intellectuelen' feilloos. Dat is wat ze kennelijk niet kunnen hebben.
Het verdwijnen van dat katern is een uitstekend mombakkes waarachter de ware reden schuil kan gaan. Zwagerman is een lastpost. Een heel goede, maar die houden we toch maar liever niet in ons vriendenkringetje op de redactie.
Het ruikt hier niet alleen naar onzin. Het ruikt hier naar censuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten