zaterdag 28 maart 2009

Zelf waarzegger worden.

Of hoe treed ik in de voetsporen van Char…

De voornaamste techniek waarvan het gemeen loensende televisiemonster Char gebruik maakt, heet, zoals ik in mijn vorige blog al verklapte, ‘Cold Reading’. Cold Reading is een oude, bekende conversatietechniek.

Over het algemeen is Cold Reading als techniek uitermate geschikt om er het gemiddelde publiek dat naar programma’s kijkt zoals dat van Char, een bont geschakeerde combinatie van naïevelingen, dommeriken en nieuwsgierigen, mee om de tuin te leiden.

Technisch gezien is Char maar een zeer matig talent op het vlak van Cold Reading.

Char is dus beslist niet erg begaafd. Maar dat terzijde. Over Cold Reading is veel geschreven. Ian Rowland schreef er een boek over. Ook de zeer door mij bewonderde Britse illusionist Derren Brown heeft over Cold Reading geschreven in zijn boek 'Tricks of the Mind'.

Op het vlak van Cold Reading is Brown absoluut superieur ten opzichte van Char.

Volgens schrijver Ian Rowland is Cold Reading de basistechniek van alle Tarotlezers, waarzeggers, handpalmlezers, grafologen en andere paragnosten. Maar in eerste instantie ziet Rowland de techniek ook als iets dat heel goed bruikbaar is buiten die naargeestige, enge wereld van die oplichters met hun zogenaamde supernatuurlijke gaven.

Dit is wat Rowland erover schrijft:

Cold Reading is the most powerful inter-active psychological technique in the world. It is useful in selling, business negotiations, interviews, presentations and even romance! If you want to influence what another person thinks and feels about you, cold reading is the most effective technique in the world.

Cold reading is also often used by people who pretend they give 'psychic' readings, and it enables them to give 'amazingly accurate' readings to complete strangers. Read more about What is cold reading?.

Hoe werkt de techniek?

Basaal gesproken werkt de techniek doordat het medium op een behoedzame, zorgvuldig opgebouwde manier vragen stelt aan zijn slachtoffer en die antwoorden presenteert als iets wat het medium zelf heeft weten bloot te leggen. Maar dat is natuurlijk niet zo.

Char zegt letters door te krijgen van overleden mensen. Ha, er is werkelijk helemaal niemand in onze cultuur die geen voornaam- en achternaam heeft en in diezelfde cultuur van ons heeft werkelijk niemand een voornaam of een achternaam waar geen klinker in voorkomt.

Char zit dus per definitie altijd raak met die klinkers van haar.

Altijd kent iedereen iemand die een naam heeft waar een e, a, o, i of u in voorkomt. Char begint haar performance dus op een subtiele manier. Zij is tegelijk vaag en precies. Ze is precies doordat ze begint met die ene of meerdere klinkers. Ze is vaag doordat ze geen nadere specificaties noemt.

En dan kan de show beginnen. Later meer hierover.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten